Jdi na obsah Jdi na menu
 


Star Wars

star-wars2.jpg

 Star Wars (česky též Hvězdné války) jsou série science fiction filmů, které byly natočeny ve dvou sériích v letech 197719801983 a 199920022005 Georgem Lucasem a jeho společností Lucasfilm. Na sérii filmů navazuje rozsáhlá literatura, rozvádějící dějovou linii do minulosti i do budoucnosti, i karetní a počítačové hry, seriály a další výtvory. V roce 2012 koupil Lucasfilm mediální konglomerát The Walt Disney Company a součástí obchodu se stal i převod práv na filmovou ságu Hvězdných válek.

Vznik[editovat | editovat zdroj]

George Lucas

První díly byly jedinečné díky svým speciálním efektům. Režisér George Lucas kvůli nim založil zcela novou trikařskou společnost, Industrial Light and Magic. První díl, Nová naděje (dnes se kategorizuje jako čtvrtý), byl sice natočen s relativně nižšími náklady, odezva od diváků však byla ohromná. Další dva díly – pátý a šestý tak už mohly být natočeny s vyššími náklady a ještě lepšími efekty. V roce 1997 nechal Lucas první tři staré díly digitálně remasterovat a přidal do nich i dříve nepoužité scény. Pomocí remasteringu byly odstraněny i některé nedostatky způsobené starou trikovou technikou.

Po remasteringu se Lucas pustil do natáčení další série, dějově zařazených před předchozí tři díly. První film Skrytá hrozba byl promítán v kinech v červnu roku 1999 a sklidil velký úspěch, i když kritika poukazovala na značnou dětinskost filmu. Díky pokroku v počítačové technice jsou nové efekty mnohem realističtější než ve starší řadě. Poslední z filmů – Pomsta Sithů přišel do kin v červnu 2005. Veškerá prostředí a krajiny v tomto filmu jsou vytvořeny počítačovou grafikou. Celá nová série (kromě epizody 1) byla natočena digitální kamerou.

Filozofickým zdrojem Star Wars byly gnostické texty z Nag Hammádí, které byly v 70. letech 20. století publikovány v angličtině a s nimiž se Lucas seznámil.

 

starwars.jpg

Hlavní filmová linie[editovat | editovat zdroj]

  1. Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba (1999; Star Wars: Episode I – The Phantom Menace)
  2. Star Wars: Epizoda II – Klony útočí (2002; Star Wars: Episode II – Attack of the Clones)
  3. Star Wars: Epizoda III – Pomsta Sithů (2005; Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith)
  4. Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje (1977; Star Wars: Episode IV – A New Hope), původně jen Hvězdné války (Star Wars)
  5. Star Wars: Epizoda V – Impérium vrací úder (1980; Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back)
  6. Star Wars: Epizoda VI – Návrat Jediho (1983; Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi)

Poznámka: Názvy starší trilogie (Epizody IV–VI) byly do češtiny původně překládány jako Hvězdné války. Teprve při tvorbě Epizody I vydal George Lucas pokyn název Star Wars nepřekládat.

 

                                     clonetroopers-star-wars-33854880-2560-1774.jpg


Star Wars I - TRAILER

 

Star Wars II - TRAILER

 

Star Wars III - TRAILER

 

 

Star Wars IV - TRAILER

 

 

Star Wars V - TRAILER

 

Star Wars VI - TRAILER

 

Star Wars VII - TRAILER

 


 

 

 

Náhledy fotografií ze složky fotky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář