Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co je Facebook ?


Co je to ten Facebook?

Bylo nebylo, kdysi v internetovém dávnověku (podle kronikářů webové sítě L.P. 2002) sichtěli studenti posílat mezi sebou fotky a tak nějak si posílat vzkazy poněkud elegantněji než jen přes emaily a všechny ty messengery. A tak vznikla taková jedna síť, prostě kniha plná obličejů, dejme tomu fejsbůk prostě, nebo chcete-li Facebook. Žil si poklidným životem, zvolna si rostl, už tam postupně mohli všichni studenti všech vysokých škol v USA, pak se teda otevřela registrace i lidem mimo, ale pořád byl ten růst tak nějak pozvolný a mírný.

Ale co to, přišel rok 2006 a prostě hype, chtěli tam všichni, kdo neměl Facebook byl out, začalo to jet pěkně ve velkém a už se rozjelo v pořádném měřítku to, jak známe Facebook dnes: zdi, vzkazy, zprávy, fotky, komentáře, a pak už i ty aplikace a hříčky různé, takové pokery, mafie a další. (Éra testů měla teprve přijít.)

Počátky Facebooku v Čechách

V té dynamické době první zlaté doby Facebooku však v poklidné české kotlině používalo tento web jen několik málo geeků a prvních průkopníků sociálních sítí, kteří se tam registrovali za hlasitých výkřiků “Web 2.0 rulezz”. Několik internetových intelektuálů si mezi sebou posílalo fotky z kaváren, odkazy na ultratechnoidní a filozofické články na tehdejších webech a ostatní, nic netušící lidé si dále žili zakládáním profilů na Lidé.cz nebo Xchatu a o Facebooku neměli ani tuchy. Tento poklid před bouří však neměl trvat věčně.

Dobití Čech a Moravy. Facebook po česku.

Léto roku 2008 bylo v ospalé krajině mezi Chebským výběžkem a Bílými Karpaty mírně dusné, sem tam se něco malého stalo, někdo chtěl prodat blog, jiný ho zas koupit nechtěl, prostě poklid na jaký zde byli všichni již po dlouhé internetové věky zvyklí. Tu a tam se do Facebooku zaregistroval nějaký ten technický nadšenec nebo člověk s mezinárodními známostmi, ale celkově nic zvláštního.

Přišlo září a říjen. Vysokoškoláci, ano právě ta vrstva, která už v daleké zámořské zemi zvané Amerika stála za zrodem toho, co se ukrývá za zkratkou FB, čeští vysokoškoláci se vydali vysedávat po posluchárnách a hospodách, tak jako každý rok touto dobou. A právě tehdy někdo z té úzké skupinky vyvolených, které nazýváme geeky či skalními facebookaři staré školy pronesl ke komusi, kdo byl rád že se uměl dostal na Seznam, tuto památnou větu: Máš Facebook?

Facebook dnes

Tato věta se multiplikovala, začala padat denně. Jedno konto za druhým začalo vyrůstat, pozvánky putovaly vzduchem a drtivý facebookový kolos se usadil mezi Čechami a Moravou, roztáhl se tu – a přišla zlatá doba Facebooku, která trvá podnes. Každý den tisíce český postů a updatů stavů, fan grupy a antifangrupy, svolávání demonstrací přes Facebook, demonstrací proti demonstracím, komentování a posílání linků, a konečně v neposlední řadě pak: testů.

Jak skončí, co se z Facebooku stane a jestli neskončí v propadlišti dějin, to je v rukou těch, kdo na něm nyní mají své profily a hrdě nesou pochodeň pokroku vstříc webově sociálním zítřkům.


Facebook

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

XEvil break CAPTCHA of Google, Facebook, Yandex, VKontakte, and 8400 others!

Mashapride,12. 12. 2017 21:37

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

GABA

GABINKA,12. 4. 2010 18:57

AHOJ

Re: GABA

Míla,31. 7. 2010 20:50

čau

tony

antonin,7. 4. 2010 10:33

tak to sem ja tonda šulik z jirkova mam kapelu gipsy maršijano jirkov -chomutov