Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hobit - Neočekávaná cesta

o81801.jpg


Popis / Obsah / Info k filmu Hobit: Neočekávaná cesta

Další příběh Petera Jacksona nás uchvacujícím způsobem vnoří zpět do Středozemě mezi postavy elfů, hobitů, trpaslíků, skřetů všech možných ras a lidí. Velkolepě zpracovaná vizuelní stránka filmu umocňuje základní myšlenku. Bojuj za svůj cíl, věř v přátelství a nevzdávej se naděje.

Bilbo Pytlík si není jist, že se rozhodnul správně, přesto opouští své milované Dno Pytle a vydává se s třinácti příslušníky trpasličího rodu na dalekou cestu. Důvod své přítomnosti zatím ještě ne úplně pochopil, ale důvěřuje čaroději Gandalfovi, který se domnívá, že Bilbo má své důležité poslání. 

Na nebezpečné cestě po zemi i pod zemí musí skupina bojovat se skřety a princ Thorin i sám se sebou, když je nucen v zájmu všech překonat své nepřátelské pocity vůči elfům. Bilbo postupně poznává, že trpaslíci jsou nejen poněkud neotesaní a bujaří kumpáni v zábavě, ale i stateční a obětaví bojovníci. Také poznává Gluma, o němž ještě netuší, že býval z jeho rodu, tedy hobitem. A připraví jej o smysl jeho života, o jeho Miláška, mocný prsten. 
 

 5486464-hobit.jpg

Trojrozměrné zpracování a fantastická "létající" kamera přináší naprosto strhující a dechberoucí zážitek, především v bojových scénách. Máte-li schopnost zcela se vnořit do děje filmu, přistihnete se při samovolných pohybech pomáhajících v úhybných manévrech bojujících postav. Svíráte pěsti a tajíte dech. Scéna, kdy se probudí hromoví obři a poutníci jsou zcela vydáni napospas náhodě a štěstí, je velmi silná. A na jiném místě záchranná letka obřích opeřenců vám vhání slzy do očí.

Každý, kdo se podílel na vzniku tohoto filmového díla, odvedl svůj perfektní kus práce. 

Na všechno se dá dívat dvěma pohledy. Minimálně. Vždy existují dvě možnosti. A tak i u Hobita vznikly dva tábory, dva názory. Ten můj je ryze fanouškovský. Někteří kritici vyčítají Jacksonovi, že se striktně drží knihy. Jsem si jist, že by mu vyčítali i opak (už jsme to zažili). Někteří mu vyčítají rozvláčnost (nevšiml jsem si jí). Nejspíš by kritizovali i případné rychlejší tempo. Stejně tak, jako někteří nechtěli číst Hobita od Tolkiena, protože to je „příběh pro děti“, těmto lidem bude i filmový Hobit možná připadat příliš pohádkový. Ale vy, kterým Středozem učarovala tak, jak je, si film užijete.

V tiskových materiálech najdeme a připomeneme si fakta, že Oscarem oceněný filmař Peter Jackson přichází s filmem „Hobit: Neočekávaná cesta“, prvním dílem trilogie filmových adaptací od J.R.R. Tolkiena „Hobit“. Všechny tři filmy se odehrávají ve Středozemi 60 let před „Pánem prstenů“, kterého Jackson a jeho štáb filmařů přivedli na stříbrná plátna v úspěšné trilogii, která vyvrcholila Oscarem oceněným dílem „Pán prstenů: Návrat krále“. Tato část sleduje cestu hlavní postavy Bilbo Pytlíka, který se ocitne na dobrodružné výpravě. Cílem cesty je si znovu nárokovat ztracené trpasličí království Erebor. Bilba nečekaně osloví čaroděj Gandalf Šedý, díky kterému se ocitne ve společnosti třinácti trpaslíků v čele s legendárním bojovníkem Thorinem. Cesta do divočiny vede přes tajemné země, kde se to hemží zlobry, skřety a kouzelníky. A tady je třeba říci, že právě pro diváky, kteří jsou „postiženi“ světem fantasy anebo jsou schopni uvěřit v postavy z mýtických světů, Jackson svůj film natočil. Pokud se umíte sem tam dívat dětskýma očima, věříte na sílu přátelství, odvahu a skrytou sílu, která daleko přesáhne vaši velikost fyzickou, pak se nechte unášet...

Díky digitálnímu formátu 3D, pro jehož realizaci bylo využito nejmodernějších postupů, kamer a stereo technologií, ve studiích Stone Street Studios (Wellington) a v lokacích na Novém Zélandu mohlo vzniknout velkoryse výpravné dobrodružství Bilba Pytlíka, který se vypraví vstříc svému největšímu zážitku vlastně spíš nerad. Navíc s bandou trpaslíků, kteří ho vlastně s sebou ani moc nechtějí a častují ho nedůvěrou. Záhy je ovšem Bilbo přesvědčí, že je platným členem výpravy, na jejímž konci čeká poklad nevýslovné hodnoty a rozměrů, v zaniklém království trpaslíků, jenž vyplenil a obsadil chamtivý drak Šmak. Náleží-li tedy hlavní pozornost Bilbově postavě, pak je nutno říct, že Martin Freeman se role chopil velmi zručně. O jeho „hobitovosti“ ani na okamžik nepochybujete. Jako Bilbo šetří lacinými gesty a s minimem slov dokáže rozehrát každý okamžik na plátně. O silné chvilky navíc není nouze.

hobit_p1_foto_08.jpg


Hned úvod filmu vás přenese přes roky uplynulé od trilogie „Pán prstenů“, jako byste ji viděli včera. Jackson zručně spojil oba světy, oba příběhy. Skoro máte pocit, že jinak to ani být nemohlo. Idylické záběry z hobití vesnice a přítomnost Froda Pytlíka říká „jsem doma“. Během chvíle jste ponořeni do příběhu, který se před vámi odvíjí. Pokud se obáváte zdlouhavých scén, vězte, že si tři hodiny filmu nakonec ani neuvědomíte. Jistě, ve filmu jsou místy dialogy či okamžiky, které potřebují pomalejší tempo, ale znalci vědí, proč se to či ono musí říct. Je tedy třeba říct, že každé zvolnění má svou logiku. Stejně tak ti, co tvrdí, že je ve filmu až „přeskřetováno“, by si měli nejprve přečíst knihu. Nehledě na to, upřímně – kdo z fanoušků neocení skřeta navíc?! Co však rozhodně stojí za to zmínit, jsou samozřejmě efekty, bez kterých by se takový film neobešel. Ať už se týkají postav (vrrrci, zlobři, skřeti) nebo prostředí (Roklinka vám znovu vezme dech). Ruku v ruce s efekty pak také masky z týmu vizážistů a maskérů pod vedením Petera Kinga nebo velkolepé záběry exteriérů i scén z dekorací zaznamenaných kameramanem Andrewem Lesniem. Už předem také bylo možné si poslechnout staronový soundtrack s hudbou Howarda Shore, který využívá známé motivy z předchozí trilogie a doplňuje je novými bohatými skladbami, jaké si příběh zaslouží.

5485248-hobit.jpg


A na závěr nejde opomenout Andyho Serkise čili Gluma. Kromě toho, že Serkis měl jako režisér na starosti druhý štáb, jeho Glum je opět geniální. Zejména scéna, kdy si Bilbo a Glum dávají hádanky je možná nejvýraznější scénou z filmu. A právě v ní také pochopíte plně výhody mnohdy zatracovaných technologií, protože takovou hru výrazů a mimiky snad ještě žádná digitálně upravená postava neměla. Krátce – máte-li rádi spojení Tolkien & Jackson, není nad čím přemýšlet. Vraťte se na začátek, dávno před velkou bitvu s Mordorem, a vydejte se s Bilbem Pytlíkem vstříc největšímu dobrodružství jeho hobitího života. Ponořte se do snů a pohádek, jaké dokáže nabídnout filmové plátno. Nejspíš si také na konci prvního dílu překvapeně řeknete: „To už je konec?!“. A myslím, že stejně tak, jako jste čekali na první příběh, budete stejně očekávat i premiéru druhého filmu trilogie s názvem „Hobit: Šmakova dračí poušť“ (13. prosince 2013) a završení trilogie dílem „Hobit: Tam a zase zpátky“ (18. července 2014). Moje hodnocení filmu: 85 %.


Trailer:
 

Náhledy fotografií ze složky fotky

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Recommendations: how to promote your milanek10.estranky.cz

LatonyaInsaM,26. 3. 2018 20:27

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.

BEST software for captcha breaking!

Mashapride,13. 12. 2017 10:41

Tato zpráva je zde zveřejněna pomocí programu XRumer + XEvil 4.0
XEvil 4.0 je revoluční aplikace, která může obejít téměř veškerou ochranu proti botnetu.
Captcha Rozpoznávání Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com a více než 8,4 milionu dalších typů!

Četl jste to - to znamená, že to funguje! ;)
Podrobnosti na oficiálních stránkách XEvil.Net, je bezplatná demo verze.